Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry

Nykyisen Suomen Kennelliiton edeltäjä Finska Kennelklubben perustettiin vuonna 1889. Nykyinen Kennelliitto on kotimainen koira-alan asiantuntijajärjestö. Kennelliitolla on 1900 suomalaista koirayhdistystä alaisuudessa ja yli 150 000 jäsentä. Kennelliitto kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Kansainvälinen Kennelliitto eli FCI-järjestöön.

Kennelliitto kotimaisen kenneltoiminnan tavoin on kehittynyt alun perin metsästys edellä. Kennelliiton perustusasiakirjan mukainen tarkoitus on ”edistää parempaa koiranhoitoa maassa herättämällä yleisempää puhtaan koirarodun harrastamista ja levittämällä tietoa rotupuhtauden eduista”. 30-luvulla perustettiin 1889 perustetun Suomen Kennelklubin rinnalle Suomen Kennelliitto, millä haluttiin vaihtoehto yläluokanomaiselle ja jäyheälle Kennelklubille. 60-luvulla liitot lopulta yhdistyivät. Välissä sodat olivat hidastaneet kennelharrastusta. Nimenä säilyi jo pian Kennelklubin suosiossa ohittaneen Kennelliiton nimi.

Suomen Kennelliitto hallinnoi Suomen virallisia koiranäyttelyitä, kokeita ja kilpailuja. Kennelliito ja sen alaiset paikallisjärjestöt vastaa tuomareiden ja toimitsijoiden koulutuksesta. Suomen Kennelliitto pitää yllä koirarekistereitä: puhdasrotuiset ja myös tunnistusmerkityiden sekarotuisten rekisterit. Kennelliiton jäsenlehti Koiramme ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa ja lehti käsittelee arvatenkin koiraharrastuksia sekä koira-aiheisia uutisia. Lehdessä julkaistaan myös virallisten kilpailujen ja kokeiden tulokset. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1896 saakka.

Kennelliitto tuottaa ja ylläpitää koira-aiheisia sähköisiä verkkopalveluita. Koiranet-niminen palvelukokonaisuus sisältää muun muassa jalostustietojärjestelmän, josta löytää koirien tarkat tilastotiedot ja luokitukset sekä Omakoira-palvelun, joka mahdollistaa sähköisen asioinnin, minkä avulla voi hoitaa kaikkia liiton jäsenyyteen liittyviä asioita kuten pentueilmoitusten tekemisen.

Suomen Kennelliitto järjestää KoiraExpo-messut. Kennelliiton 125-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2014 KoiraExpo 2014 tulee olemaan aiempaa laajempi ja monipuolisempi. Helsingin Messukeskukseen kokoontuu alan harrastajia ja luennoitsijoita saapuu ulkomailta asti. Vuoden 2014 messujen teemana on hyvää elämää koiran kanssa. Ohjelma jakautuu kolmeen aiheeseen, jotka ovat koiran hyvinvointi, järjestöasiat ja Kennelliitto sekä ihmiset toimijoina yhdistyksessä.