Kilpaileminen koirilla ja hevosilla

Koiria ja hevosia yhdistää ainakin kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että molemmat voivat toimia ihmisen parhaina ystävinä antaen joko tassu- tai turpaterapiaa ja toisekseen se, että molempia on ja tullaan käyttämään kilpailuvälineinä. Koirista etenkin vinttikoirat ovat tällaisia rotuja, joihin törmää niin suomalaisilla kilparadoilla kuin maailmallakin.

Suomessa on aktiivinen vinttikoiraliitto, joka on perustettu jo 1950 Lahdessa ja on tämän nykyisen kattojärjestön esi-isä. Pyrkimys oli saada Suomen vinttikoiraharrastus samalle tasolle kuin se oli mm. Englannissa, mutta eihän se toteutunut alkuunkaan täällä villissä pohjolassa, vaan parin ensimmäisen vuoden jälkeen mukana oli jo tavallisia harrastajia, näiden rahasammon takojien sijasta. Voisi luulla että vinttikoirakisat ovat pelkästään ratakisoja, mutta vinttikoiria kilpuutetaan myös maasto-olosuhteissa. Kisakausi starttaa toukokuussa ja pitkin kesää on kisoja ympäri Suomen. Elokuussa kisataan muutama kisa, jotka kannattaa laittaa mieleen, mikäli mielii tehdä vaikka vedonlyöntiä kisoista Betssonilla. Ensimmäinen näistä on elokuun alussa Raila Laineen muistokisa Tampereella, sekä tästä muutama viikko myöhemmin Haukiputaalla kisattava Finnish Greyhound Derby. Tämän vuoden Derby onkin jo sitten kuudes järjestyksessään. Saa nähdä voittaako viime vuoden voittaja Zefyros tänäkin vuonna.

Toinen kisa, eli tällä kertaa hevosilla, jota kannattaa odottaa Betsafelle saapuvaksi on Finlandia-ajot. Ravien päänäyttämö on Suomen päärata eli Vermo Helsingissä, ja kisa on yksi Suomen suuripalkintoisimmista. Tämän kisan parissa ei tarvitse odotella loppukesälle, vaan kisaa ja kertoimia päästään seuraamaan jo ennen vappua eli huhtikuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailumatkana on maili, ja hevoset starttaavat matkaan auton lähettöminä. Kisa on muuten yksi UET Trotting Masters- kiertuetta, eli Euroopan raviliiton lämminveriravureiden mestaruussarjaa.

Viime vuoden voittaja oli italialainen Nesta Effe, joka siis kuittasi itselleen 110 000 euron pääpotin. Kisan on muuten voittanut vain neljä suomalaista ravuria, joista viimeisin oli BWT Magic vuonna 2001. Nesta Effe on tulossa tänäkin vuonna kisaan mukaan, saa nähdä onnistuuko jokin Suomen omista toivoista kuten Edward Ale tai Maxwell Mayday antamaan vastusta. Suomella tosin ON kisassa mukana hevonen, jolle kannattaa aivan varuiksi laittaa euro jos toinenkin kiinni eli 6-vuotias ori Brad De Veluwe. Tämä näyttelijältä nimensä lainannut hevonen on ollut ravipiireissa kaikkien huulilla sitten 3 vuotta täytettyään ja voittoja napsahdellut tilille useampikin ympäri Eurooppaa. Eli jos kisaan pitää joku suosikki valita, niin kymppi ainakin kiinni Bratille!