Muita mukavia harrastuksia

Harrastamisella tarkoitetaan jotakin vapaa-ajalla suoritettua toimintaa, joka tuottaa mielihyvää tai rentouttaa. Se voi olla jotakin käsillä tehtävää kuten nikkarointia tai neulontaa, virkkausta tai askartelua. Joku toinen puolestaan saa mielihyvää keräilystä, kuten postimerkeistä. Mitä harvinaisempi merkki, sen suuremmat kiksit siitä saa. Musiikki on myös suosittu harrastus, joko kuunnellen tai soittaen itse. Monet nuoret alkavat jo nuorena soittamaan jotakin instrumenttia kuten kitaraa tai rumpuja, ja perustavat kellaribändejä kavereiden kanssa. Jossakin vaiheessa bänditoiminta joko hiipuu tai nousee suosioonkin, riippuen ihan siitä miten bändi kehittyy musiikillisesti.

Eläimet ovat myös suuri harrastusryhmä. Lähes jokainen pikkutyttö on ollut heppahullu, käynyt talleilla ratsastamassa ja hoitamassa omaa hoitohevostaan. Useille harrastus hiipuu teini-ikäisenä, mutta saattaa alkaa myöhemmin uudelleen esim. omien lasten kanssa. Hevosten parissa voi harrastaa monen eri tyylin ratsastusta kouluratsastuksesta esteisiin ja lännen ratsastukseen. Myös koirat ovat suosittu harrastus. Monet kiertävät ympäri maailmaa näyttelyissä, toinen taas tykkäävät aktiivisemmista harrastuksista koiran kanssa kuten agility tai tottelevaisuuskoulutus. Pelastuskoirien kanssa erilaiset jäljestys- ja pelastuskisat ovat mukava harrastusmuoto, joka tuottaa mielihyvää niin koiralle kuin omistajalle. Etenkin tällaisissa harrastuksissa tärkeä osa harrastusta on yhteisöllisyys, jossa harrastuksen ympärille syntyy tiivis yhteisö, lauma ihmisiä jotka kaikki nauttivat tehdessään samaa asiaa, ja jakavat tietoa ja auttavat toisiaan niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Ulkomailla suosittuja ovat myös vinttikoirakisat, joista voi lyödä jopa vetoja.

Urheilu on siis yksi suosituimmista harrastuksista ja suurin osa ihmisistä, yli 90 % liikkuu viikoittain, vain 4 % on passiivisia. Lajeja löytyy mainituista talvilajeista kesälajeihin ja suosituimpia näistä ovat kävely ja pyöräily. Kuntosaliharrastus on myös monien mieleen toisen saadessa kiksinsä ryhmälajeista kuten zumba ja pilates. Onneksi valinnanvaraa on paljon joten jokaiselle löytyy varmaan sopiva urheiluharrastus oman kuntotason ja mieltymysten mukaan.

Lukemista suositellaan myös hyväksi harrastukseksi ja kuten Jörn Donner aikoinaan sanoi mainoksessa, lukeminen kannattaa aina. Suomessa lukeminen todellakin kannattaa, sillä joka paikkakunnalla tuntuu olevan edes yksi yleinen kirjasto, josta saa ilmaiseksi lainattua niin kirjoja, lehtiä kuin musiikkiakin. Tämä on ylellisyys, jota ulkomailla asuessa kaipaa. Ennen vanhaan suosittu harrastus oli kirjeenvaihto, mikä on internetin tullessa hieman joutunut väistymään taka-alalle mutta onneksi ihmiset ovat alkaneet kiinnostua siitäkin enemmän ja sähköpostin sijaan vaihtavat kuulumisia myös perinteisten kirjeiden muodossa.